RSS Новости:

Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2023.
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског
Предавање протођакона проф. др Златка Матића у Старој Цркви у Крагујевцу
Радио „Златоусти“: Разговор са протођ. Златком о блаженопочившем митр. Јовану

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

Техничко упутство корисницима за регистрацију, пријаву и коришћење система за електронско уређивање часописа

2.2. Пријава новог прилога – предавање прве верзије рада Уредништву

По пријави у систем (в. упутство 1.2.а), уколико Вам се аутоматски не отвори страна Активни прилози, на Корисничкој страни одаберите опцију Аутор како бисте отворили страну Активни прилози.

За почетак пријаве прилога изаберите опцију Кликните овде.

Први корак пријаве прилога (1. Почетак)

Обавезно попуните сва поља која су означена звездицом (*), јер у супротном нећете моћи да пређете на следећи корак. У случају да неко поље пропустите, сам систем ће Вас обавестити шта још треба да попуните пре него што дозволи да пређете на следећи корак.


а) Прво је неопходно да одаберете одговарајућу Рубрику/Тип за Ваш прилог. Рубрику морате одабрати, а уколико Главни уредник, на основу процене рецензента, буде сматрао да Ваш прилог не спада у одабрану рубрику, извршиће потребну промену.

б) Неопходно је да Ваш рад испуњава све постављене техничке Услове за предају прилога (независно од тога колико их је у датом тренутку пријаве постављено и да ли су евентуално промењени од последњег пута када сте пријављивали прилог).

Прочитајте их пажљиво и потврдите само онда када Ваш рад заиста испуњава дате услове. Уколико Ваш рад то не испуњава, уредите га и потом наставите поступак пријаве. Тек када будете сигурни да Ваш рад испуњава постављене услове, означите (чекирајте) сва поља.

На овај начин преузимате одговорност да Ваш прилог заиста и испуњава постављене услове, на основу чега ће бити донета одлука о уласку у уређивачки поступак.

в) Пређите на следећи корак притиском на дугме у дну Сачувај и настави.

Други корак пријаве прилога (2. Полагање датотеке)

На овом кораку у систем подносите саму датотеку – фајл, тј. чланак, у .doc/.docx formatu (Microsoft Word). Потребно је да читав чланак, укључујући све саставне делове опреме чланка, буде у једној датотеци. Следите пажљиво детаљна упутства за прилагање датотеке која садржи Ваш прилог, која су Вам дата на страници.

Захтев анонимности рецензије произлази из важећег Акта о уређивању научних часописа, донетог од Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије. Водите рачуна да се Ваш рад подноси у верзији која тек треба да иде на рецензију и да датотека коју прилажете не садржи Ваше личне податке (презиме и име, афилијацију), а све с циљем да бисте били анонимни рецензенту. Те податке унећете по упутству уредника у завршној фази припреме чланка за штампу, а након позитивне рецензије. Систем захтева да поступак рецензије буде анониман, односно да рецензент када добије рад, нема у њему и податке о аутору. Након окончања поступка рецензије, аутор ће податке о себи унети у рад, пре предаје за објављивање, према посебном упутству које ће добити у преписци са уредником. У случајевима када се аутор позива на своју књигу или чланак, неопходно је изоставити облике са присвојним придевима „мој рад“, „наш рад“ и сл., и позивати се као да је у питању други аутор (нпр. О томе опширније Петровић, П...).

Неопходно је да аутор у датотеци (фајлу) из Properties уклони личну идентификацију на начине описане на следећим страницама:

Датотека (фајл) мора у себи садржати све метаподатке (наслов, сажетак...) и на српском и на енглеском језику, идентичне са онима које ћете унети у следећем кораку (3. корак Унос метаподатака).

У случају да током процеса рецензирања дође до промене метаподатака, главни уредник ће извршити њихову измену.

Трећи корак пријаве прилога (3. Унос метаподатака)

Ово је најзначајнији корак у пријави новог прилога.

Метаподаци су подаци о раду који се, независно од тога што се они укључују у сам рад, посебно уносе и у сам систем како би пратили рад и омогућили даље праћење цитираности рада и осталих релевантних параметара.

Метаподаци укључују:

Кључне речи додељује сам систем на основу наслова и сажетка који је аутор унео на енглеском језику (након, отприлике, једног часа од постављања прилога). Након одобрења рецензента, тј. позитивне рецензије, уредник аутору, у завршној фази коресподенције, шаље препоруку да провери, одабере и евентуално дода кључне речи (које је генерисао систем у делу за уређивање метаподатака на енглеском језику) и које после преводи на српски.

Потребно је да метаподатке унесете писмом на коме је написан рад.

Податке о аутору сам систем преузима са Вашег профила. Они такође морају бити исписани латиничним писмом. У случају да нису, треба их латиницом унети у Ваш профил (в. упутство под 1.2.а и 1.2.b)

Обавезно попуните сва поља која су означена звездицом (*). У случају да неки податак заборавите, сам систем ће Вас обавестити шта још треба да попуните пре него што Вам дозволи прелазак на следећи корак. Пожељно је да попуните и остала поља.

Податке на страници обавезно унесите ДВА ПУТА, и на српском и на енглеском језику, пошто ће систем аутоматско генерисање кључних речи извршити само ако је попуњена и страница на енглеском језику. Попуњавање урадите на следећи начин:

Овим омогућујете да систем, након отприлике једног часа, аутоматски генерише кључне речи, које ћете у завршној фази уредничке припреме, након рецензије и према посебном упутству добијеном од уредника, заједно са афилијацијом (личним подацима), убацити у коначну верзију Вашег чланка.

Пређите на следећи корак притиском на дугме у дну – Сачувај и настави.

Четврти корак пријаве прилога (4. Допунске датотеке)

Правила о уређивању часописа (в. Упутство ауторима за припрему прилога [у припреми]) налажу да се сви илустративни прилози (слике, фотографије, скице, графикони и сл.) достављају одвојено од датотеке са текстом самог рада (приложене у другом кораку), као посебне датотеке у неком од стандардних формата: jpeg, tiff, gif [са резолуцијом од најмање 300 dpi у природној величини], pdf, indd (Adobe InDesign), ai (Adobe Illustrator) адекватно именоване, а у тексту рада је неопходно јасно означити место где се прилог појављује и назив прилога како је означен.

Уколико прилог не поседује допунске датотеке, довољно је изабрати опцију на дну – Сачувај и настави.

Допунске датотеке можете додавати и касније у процесу уређивања.

Пети корак пријаве прилога (5. Потврда)

Последњи корак омогућава Вам да кликом на име датотеке у пољу Изворно име датотеке преконтролишете последњи пут да ли сте у систем положили одговарајући документ.

У случају да утврдите да сте поднели погрешан документ, пре довршетка пријаве прилога  кликните на опцију 2. Полагање датотеке и наћи ћете се на 2. кораку пријаве прилога. Поновите поступак (в. ово упутство 2.2. други корак) и изаберите одговарајући документ који ће заменити стари.

Кликом на дугме Доврши пријаву прилога завршавате поступак и Ваш рад је тог момента предат Уредништву. Након овог корака више није могуће заменити иницијалну датотеку пријављеног прилога. Наравно, у току процеса уређивања, приликом даље коренсподенције са уредништвом (в. упутство 2.4), биће омогућено постављање нових датотека које представљају верзије прилога које су евентуално исправљене на основу упутстaва рецензената и уредника.


* Подсећамо да су Вам, приликом сваког корака рада у систему ASEESTANT, доступна веома детаљна и прецизна упутства о коришћењу сервиса везана за конкретан корак. Помоћ је доступна на два начина: 1) на самој страници као објашњење испред сваке опције, и 2) у виду контекстуалног објашењења коме се приступа путем опције Помоћ у горњем менију.
[ASEESTANT ПомоћПочетна страница]