RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

Часопис „Саборност“ 2/I, 1995

Срба Кукољ

Чувари традиције црквеног хорског певања у Браничевској епархији

Стоји записано у аналима браничевског краја, да се у црквама Епархије браничевске увек неговало и одржавало лепо, богоугодно црквено појање. Тако је скоро свака већа парохија имала свој црквени хор и своју заставу. Посебно место је у томе заузимао хор Цркве у Пожаревцу који се звао „Браничево“. Основан још далеких двадесетих година, он је успешно радио све до 1945. године, од када се полако осипао и није се више обнављао. У њему су певали ондашњи угледни пожаревачки студенти, интелектуалци, трговци и радници као и други грађани који су се окупљали око Цркве. Њиме су дириговали познати диригенти, професори музике из града и са стране, а једно време и диригент војног оркестра, по народности Чех. Такође, стоји записано да је овај хор 1936. године певао на Литургији Св. апостола Јакова, коју је служио ондашњи владика Венијамин са шест свештеника и четири ђакона. Исто тако записано је да је специјално за ову Литургију компоновао певање један ондашњи професор музике у Пожаревачкој гимназији.

Данас традиције овога хора, после скоро шест деценија, наставља садашњи Црквени хор младих, под управом и дириговањем госпође Зорице Јанковић, наставника музике.

Хор је почео да ради пре скоро четири године на иницијативу блаженопочившег Владике Саве (Андрића) као обновљен, углавном младим људима. Велики труд око његовог поновног окупљања уложили су ђакон Ненад Микић и његова супруга Јована. Госпођа Микић је била диригент хора до свога одласка из Пожаревца и оставила је великог и племенитог трага у успону хора. У то време, иако тек почетници и у малом броју, чланови хора поред појања на Литургијама, одржали су и неколико самосталних концерата духовне музике у овдашњем Дому културе, који су били одлично посећени (један од њих заједно са појцем Павлом Аксентијевићем).

Данас је Црквени хор „Браничево“ под дириговањем госпође Јанковић већ, може се рећи, озбиљан хор иако састављен од младих људи. Он данас броји 50 мушких и женских певача. То су лепи, свежи гласови ђака, студената, службеника, духовне деце своје цркве.

Хор је, под управом госпође Јанковић, већ одржао два самостална концерта духовне музике у Пожаревцу, али и у другим градовима Епархије: Петровцу, Смедереву, Параћину. Но, што је најважније, хор пева на скоро свим Литургијама које је у Епархији служио наш Владика Игнатије. Поред овога у последње време наш хор је имао два веома успела концерта недавно одржана у Нишу и Врању. Тако су у Врању певали на светој Арх. Литургији коју је служио Владика Пахомије, где су били веома лепо примљени. На том путу су посећени и манастири Манасија и Св. Прохор Пчињски, где је хор такође певао и пружио на опште. задовољство присутних посебан духовни доживљај. Хор је ових дана, на Ђурђевдан, певао на свечаној Архијерејској Литургији у Костолцу, где се било окупило преко хиљаду верника.

У своме раду хор има уз благослов и пуну свакодневну бригу и пажњу нашег Владике. Хор јесте млад, али дисциплином, смерношћу и добрим руковођењем он сада већ показује суштину црквеног појања, као узношење молитве Богу песмом, насушне потребе за све вернике.

Лепо је данас, када се дође на Литургију, слушати хармонично певање речи из Херувимске песме коју хор дивно изводи. Дивно звуче речи из грла нашега хора: „Ми, који Херувиме тајанствено изображавамо, и животворној Тројици Трисвету песму певамо, сваку сада бригу оставимо...“

Божијом помоћу, а уз благослов нашег Владике и труд његовог садашњег диригента, овај хор је на путу да постане озбиљан репрезент црквене хорске и духовне музике не само овде него и шире. Посебно треба истаћи бригу и залагање око хора коју улаже супруг диригента, протонамесник г-дин Зоран Јанковић (спремање концерата и путовања, пријем нових чланова итд.)... Његов труд и рад се већ види и даје добре резултате. Но, морамо се сви заложити и помоћи да хор добије своју просторију за пробе, више нотног материјала, а у првом реду хармонијум или клавир. Уз то, он се мора и даље попуњавати новим члановима, младим људима. Тек тако ће Црквени хор „Браничево“ моћи да оствари оно што је његов основни смисао и циљ, а то је појање које је увек музички доживљај али, можда још важније, литургијско-богословски догађај.

Коначно, завршимо речима блаженопочившег Владике Хризостома: „Боже, дај на напредак!“