RSS Новости:

Најновији број часописа „Саборност“ XIII (2019)
Часопис „Саборност“ и ове године у категорији водећих часописа националног значаја: М51
Изашала је из штампе књига „Предање и живот Цркве“ аутора Ива Конгара
У продаји је ТРЕЋЕ КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског
Организовање тематског научног богословског скупа, Манастир Тумане, 14. септембар 2019.
Изашла из штампе девета свеска часописа „Браничевски весник“ (2018)
Једанаесто епархијско такмичење у познавању Православног катихизиса, 2019.
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2019
Епископ Игнатије за Радио „Светигора“: Верска настава у школама Србије (ретроспектива)
Предавање протођакона доц. др Златка Матића: „Подвиг (пост) – пут ка литургијском јединству“

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

Часопис „Саборност“ 2-3/XIII, Преображење-Божић 2007

Свештеник Александар Михаиловић

Костолачка жишка у дане светих Кирила и Методија

У цркви Светог Максима Исповедника у Костолцу је од 21–24. маја 2007. године, у част и славу Свете равноапостолне браће Ћирила и Методија одржана културна манифестација под именом Књижевно-духовни сусрети „Костолачка жишка“. Манифестацију су организовали црква Светог Максима Исповедника, Клуб љубитеља књиге „Мајдан“ и Народна библиотека „Илија М. Петровић“, Пожаревац – одељење Костолац. У организацији ове манифестације учествовали су и: Удружење ликовних стваралаца Костолца „Арт“, редакција часописа за књижевност, културу и науку „Мајдан“ и часописа ОШ „Јован Цвијић“ – „Ђачко перо“ из Костолца.

Учесници су били деца, ученици, глумци, сликари, професори, као и песници из Грачанице, Београда, Крушевца, Петровца на Млави, Малог Црнића, Великог Градишта, Ковина, Пожаревца и Костолца, који су дали изузетан допринос неговању српске писмености и културне традиције и створили књижевна и уметничка дела инспирисана духовношћу православља.

Манифестација „Костолачка жишка“ је отворена 21. маја (понедељак) 2007. године у 18. часова, наступом Дечијег хора „Дунавска лира“ и поздравним беседама песника Раше Перића и о. Александра Михаиловића, пароха новокостолачке цркве, који је пренео и благослов епископа браничевског др Игнатија.

У првом делу програма „И беше Слово и беше Реч“, прочитани су награђени литерарни радови ученика основних школа са конкурса који је расписао часопис „Ђачко перо“ на тему „Књига - прозор у нов, непознат свет“. Свој допринос духовној манифестацији дали су и ученици ликовним радовима на тему „Слово и реч“. У програму су учествовали и Дечији хор „Дунавска лира“, Јована Милановић, ученица 6. разреда ОШ „Јован Цвијић“ и Бојан Стевић, ученик 3. разреда Средње музичке школе „Мокрањац“ из Пожаревца. Програм су успешно водили ученици Милица Станојевић и Марко Радић. Ауторима најуспешнијих радова награде је уручила песникиња Ана Дудаш. Организатори су младе песнике и сликаре наградили и посетом археолошком налазаишту „Виминацијум“.

У другом делу програма одржано је предавање „Фреске кроз векове“, а предавачи су били: др Миомир Кораћ, директор археолошког налазишта Виминацијум и научни саветник Археолошког института Српске академије наука и уметности и мр Мија Станојловић, сликар конзерватор, професор на Академији Српске православне цркве за уметност и конзервацију.

Другог дана манифестације, 22. маја (у уторак) најпре је представљена књига песама за децу „Дедина бројаница“ аутора Милована Паунковића у издању часописа „Мајдан“. У присуству аутора и уз музичку пратњу Јоване Адамовић – флаута и Тее Пућо – гитара, стихове су говорили: Тина Вратоњић, Миња Миловановић, Никола Радојевић, Вељко Малешевић, Јована Комазец, Мила Војводић и Михајло Стојић.

У наставку, програм је био посвећен Светој браћи Ћирилу и Методију и њиховом делу. „Проглас светог Ћирила“ говорио је на старословенском језику Миле Маринковић, глумац Аматерског позоришта „Миливоје Живановић“ из Пожаревца, уз наступ ученика Школе за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“: Јелене Стевић, Милоша Момчиловића, Јована Стојановића, Давида Гертнера, Вељка Илића и Александре Миловановић.

Трећег дана представљени су уметници са Косова и Метохије. У програму под називом „Грачаничка звона“ најпре је отворена тематска изложба групе косовских сликара „Косовски бој, мит и легенде“, а затим су песници Драгомир Костић и Ратко Поповић уз изворне косовске песме, које су извели појци Милева Ђекић и Драги Симић, надахнуто говорили своје стихове. О њиховом поетском стваралаштву, говорио је проф. др Зоран Павловић.

На дан Светог Ћирила и Методија, 24. маја у цркви Светог Максима Исповедника, Његово Преосвештенство епископ браничевски господин др Игнатије пререзао је славски колач а затим је служио Свету архијерејску Литургију уз саслуживање седам свештеника и три ђакона. У својој беседи, епископ др Игнатије говорио је о литургијској делатности Свете браће Ћирила и Методија и указао на значај васпитања младих у духу православља.

У поподневним часовима на књижевно-духовним сусретима своје стихове казивали су: Слободан Ракитић, Драган Драгојловић, Ратко Поповић, Драгомир Костић, Љубиша Ђидић, Раша Перић, Ана Дудаш, Новица Стокић, Славица Јовановић, Миша Милић, Велизар Гавриловић, Војкан Ивковић и Зоран Стојићевић Рикардо.

На крају програма и саме манифестације наступио је Фолклорни ансамбл КУД „Костолац“.