RSS Новости:

Васкршња посланица Епископа браничевског, 2022.
Предавање протођакона проф. др Златка Матића „Хришћанство - Црква на Путу ка Царству“
Божићна посланица Епископа браничевског, 2021
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XV (2021)
Друга књига едиције „Саборност — антологијски избор 1995–2020“
У оквиру библиотеке „Приручници“ нова студија епископа Игнатија
Зборник епископа Игнатија „Љубав је темељ спасења“.
Уснуо је у Господу Милета Радојевић
Нова књига аутора Златка Матића „Они од Пута: Предлог сапутничке (син-одалне) еклисиологије“

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

Часопис „Саборност“ 2-3/XIII, Преображење-Божић 2007

Свештеник Александар Михаиловић

Костолачка жишка у дане светих Кирила и Методија

У цркви Светог Максима Исповедника у Костолцу је од 21–24. маја 2007. године, у част и славу Свете равноапостолне браће Ћирила и Методија одржана културна манифестација под именом Књижевно-духовни сусрети „Костолачка жишка“. Манифестацију су организовали црква Светог Максима Исповедника, Клуб љубитеља књиге „Мајдан“ и Народна библиотека „Илија М. Петровић“, Пожаревац – одељење Костолац. У организацији ове манифестације учествовали су и: Удружење ликовних стваралаца Костолца „Арт“, редакција часописа за књижевност, културу и науку „Мајдан“ и часописа ОШ „Јован Цвијић“ – „Ђачко перо“ из Костолца.

Учесници су били деца, ученици, глумци, сликари, професори, као и песници из Грачанице, Београда, Крушевца, Петровца на Млави, Малог Црнића, Великог Градишта, Ковина, Пожаревца и Костолца, који су дали изузетан допринос неговању српске писмености и културне традиције и створили књижевна и уметничка дела инспирисана духовношћу православља.

Манифестација „Костолачка жишка“ је отворена 21. маја (понедељак) 2007. године у 18. часова, наступом Дечијег хора „Дунавска лира“ и поздравним беседама песника Раше Перића и о. Александра Михаиловића, пароха новокостолачке цркве, који је пренео и благослов епископа браничевског др Игнатија.

У првом делу програма „И беше Слово и беше Реч“, прочитани су награђени литерарни радови ученика основних школа са конкурса који је расписао часопис „Ђачко перо“ на тему „Књига - прозор у нов, непознат свет“. Свој допринос духовној манифестацији дали су и ученици ликовним радовима на тему „Слово и реч“. У програму су учествовали и Дечији хор „Дунавска лира“, Јована Милановић, ученица 6. разреда ОШ „Јован Цвијић“ и Бојан Стевић, ученик 3. разреда Средње музичке школе „Мокрањац“ из Пожаревца. Програм су успешно водили ученици Милица Станојевић и Марко Радић. Ауторима најуспешнијих радова награде је уручила песникиња Ана Дудаш. Организатори су младе песнике и сликаре наградили и посетом археолошком налазаишту „Виминацијум“.

У другом делу програма одржано је предавање „Фреске кроз векове“, а предавачи су били: др Миомир Кораћ, директор археолошког налазишта Виминацијум и научни саветник Археолошког института Српске академије наука и уметности и мр Мија Станојловић, сликар конзерватор, професор на Академији Српске православне цркве за уметност и конзервацију.

Другог дана манифестације, 22. маја (у уторак) најпре је представљена књига песама за децу „Дедина бројаница“ аутора Милована Паунковића у издању часописа „Мајдан“. У присуству аутора и уз музичку пратњу Јоване Адамовић – флаута и Тее Пућо – гитара, стихове су говорили: Тина Вратоњић, Миња Миловановић, Никола Радојевић, Вељко Малешевић, Јована Комазец, Мила Војводић и Михајло Стојић.

У наставку, програм је био посвећен Светој браћи Ћирилу и Методију и њиховом делу. „Проглас светог Ћирила“ говорио је на старословенском језику Миле Маринковић, глумац Аматерског позоришта „Миливоје Живановић“ из Пожаревца, уз наступ ученика Школе за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“: Јелене Стевић, Милоша Момчиловића, Јована Стојановића, Давида Гертнера, Вељка Илића и Александре Миловановић.

Трећег дана представљени су уметници са Косова и Метохије. У програму под називом „Грачаничка звона“ најпре је отворена тематска изложба групе косовских сликара „Косовски бој, мит и легенде“, а затим су песници Драгомир Костић и Ратко Поповић уз изворне косовске песме, које су извели појци Милева Ђекић и Драги Симић, надахнуто говорили своје стихове. О њиховом поетском стваралаштву, говорио је проф. др Зоран Павловић.

На дан Светог Ћирила и Методија, 24. маја у цркви Светог Максима Исповедника, Његово Преосвештенство епископ браничевски господин др Игнатије пререзао је славски колач а затим је служио Свету архијерејску Литургију уз саслуживање седам свештеника и три ђакона. У својој беседи, епископ др Игнатије говорио је о литургијској делатности Свете браће Ћирила и Методија и указао на значај васпитања младих у духу православља.

У поподневним часовима на књижевно-духовним сусретима своје стихове казивали су: Слободан Ракитић, Драган Драгојловић, Ратко Поповић, Драгомир Костић, Љубиша Ђидић, Раша Перић, Ана Дудаш, Новица Стокић, Славица Јовановић, Миша Милић, Велизар Гавриловић, Војкан Ивковић и Зоран Стојићевић Рикардо.

На крају програма и саме манифестације наступио је Фолклорни ансамбл КУД „Костолац“.