RSS Новости:

Беседа митрополита силивријског г. Максима
Три деценије архијерејске службе митр. Игнатија
Циклус богословских предавања „Службе у Цркви“
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2024.
Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

Часопис „Саборност“ 2-3/XIII, Преображење-Божић 2007

Раша Перић

Поздравна беседа на отварању манифестације „Костолачка жишка“

Часни оци, поштовани домаћине, даме и господо,

Данас смо се сабрали овде око књиге и храма да огласимо почетак Књижевно-духовних сусрета под лепим симболичним именом „Костолачка жишка“.

Сабрали смо се да огрејемо своја срца и осветлимо своје душе и да се узнесемо оном лепотом која ће, како рече Достојевски, спасти свет, а то је - лепота духа! Та лепота је трајнија од нашег бивствовања у овој, од Творца нам датој, доњој Градини, и она нас очовечује дечјим изданом и исконским знаменом.

Рекох, сабрали смо се око књиге и храма, слова и олтара, да огласимо своју Реч и узнесемо свој крст, и да ово наше збориште придружимо оним збориштима као што су: грачаничко Видовданско причешће, ресавско Духовно преображење, рашко Сопоћанско виђење, хомољска Ноћ у Горњаку... и многа друга њима сродна по прослову и мисији.

Сабрали смо се и то ни пре ни после већ на дан Светих писменика Ћирила и Методија, да нам је и од њих благослов за овај чин што доприноси да се Костолац више не спомиње само по дару из утробе матере-Земље, већ и по овом нашем погледу на Светлост, ради обожења и умножења. Та светлост сада нам је потребна више него икад – јер смо већ, како песник рече „у великом расулу“ и у великом згаснућу: сахну нам извори, пусте села, мукну школе...

Узвикнимо: Спаси, Господе! Спаси, Господе, и упиши нас у Живу књигу, јер и ово што данас чинимо је за Живу књигу, која ће сутра већ бити летопис, наша повесница и тапија нашег језика и нашег трага. И то што никне из наших стопа биће нам потомцима зимзелени бокор од слике и звука.

Унесимо га у Предање! Ради тога смо се и окупили овде, данас.