RSS Новости:

Беседа митрополита силивријског г. Максима
Три деценије архијерејске службе митр. Игнатија
Циклус богословских предавања „Службе у Цркви“
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2024.
Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

Часопис „Саборност“ 2/XIV, Преображење 2008

Епархијска Комисија за реституцију

Рад комисије на повратку манастирских имања

Жарким ишчекивањем творевина очекује да се јаве синови Божији. Јер се твар покори таштини, не од своје воље, него због онога који је покори, са надом да ће се и сама твар ослободити од робовања пропадљивости на слободу славе деце Божије. (Рим 8, 19–21)

Закон о враћању (реституцији) имовине црквама и верским заједницама, усвојен у Скупштини Републике Србије 25. маја 2006. године, ступио је на снагу 10. јуна 2006. године, а примењује се од 01. октобра 2006. године.

Епархијска комисија за реституцију2, у саставу: јереј Драган Лазић, протођакон Предраг Радаковић, г. Витомир Рудолф и г. Срђан Лунгић, је, у складу са законом прописаном процедуром, интензивирала рад на прикупљању документације о имовини одузетој после Другог светског рата и успостављања комунистичке диктатуре. Сву прикупљену документацију Владе Републике Србије, у складу са одредбама Закона о реституцији, доставила је Дирекцији за реституцију 20. фебруара 2007. године.

Захтев за реституцију обухвата имовину 11 манастира у укупној површини од 8.126 хектара, од чега су 95% шуме и шумско земљиште.

Имајући у виду да се ова имовина у највећој мери налази у поседу ЈП „Србија-шуме“, као и то да је чланом 28. Закона о реституцији предвиђена могућност директног споразума између подносиоца захтева и обвезника враћања имовине, Комисија за реституцију се обратила Шумским газдинствима „Северни Кучај“ – Кучево и „Јужни Кучај“ – Деспотовац.

Већ 27. фебруара 2007. године, након консултација са Министарством вера и вршиоцем дужности директора Дирекције за реституцију г. Владом Тодоровићем, генерални директор ЈП „Србија-шуме“, г. Јеша Ерчић, издао је наредбу којом се обустављају радови на сечи шума које су предмет враћања према Закону о реституцији имовине црквама и верским заједницама.

Уследили су затим радни договори са директорима надлежних Шумских газдинстава, формиране су заједничке комисије за реституцију и приступило се идентификацији имовине која је одузета од манастирâ Епархије браничевске.

Извршен је обилазак свих манастирских шума на терену, прикупљена је документација из Катастра непокретности о садашњем стању поседа и констатоване су границе манастирских шума.

Посебно је разматрана ситуација са старим поседом манастира Манасија и Раваница. Један део ових шума захваћен је војним полигоном „Пасуљанске ливаде“, док је у другом делу значајна инфраструктура ШГ „Јужни Кучај“ која, са припадајућим ловиштем, представља окосницу економског пословања овог газдинства.

Враћање изворног поседа у зони војног полигона би било неповољно за манастире, јер се у том комплексу не би могло економски приходовати, док би враћањем другог дела изворног поседа дошло до цепања и уситњавања постојећих комплекса државних шума, што би неповољно утицало на технолошке и организационе моменте у пословању предузећа. Како би се избегла неповољна решења по обе стране, договорено је да се манастирима Манасија и Раваница додели на истом подручју друга шума истог квалитета, са посебно заокруженим шумским енклавама око самих манастира, како би тим поседом били трајно заштићени као добра од посебног културно-историјског значаја.

На основу овако усаглашених принципа сачињени су комисијски записници у Шумским газдинствима и на основу њих предложен Споразум о реституцији.

У Дирекцији за реституцију 25. јануара 2008. и 19. фебруара 2008. одр­жана је расправа о поступку враћања имовине манастирима Епархије браничевске. У присуству представника Епархије, ЈП „Србија-шуме“ и Јавног првобранилаштва, закључено је да су сви поднети докази валидни и констатовано је да имовина која се враћа у изворном (старом) поседу може бити одмах враћена манастирима. За имовину која се враћа путем споразума о размени између ЈП „Србија-шуме“ и Епархије браничевске неопходно је добити сагласност Владе Републике Србије.

У складу са закључцима, 28. фебруара 2008. добијена су решења о враћању шума следећим манастирима: Витовници – 1.089 ha, Горњаку – 770 ha, Туману – 621 ha, Заови – 102 ha, Нимнику – 45 ha, Томићу – 49 ha и Миљкову – 30 ha. Укупно – 2.706 ha. Дана 27. августа 2008. године у Епархијском двору у Пожаревцу Његово преосвештенство епископ браничевски г. Игнатије и генерални директор ЈП „Србија-шуме“, г. Владан Живадиновић, потписали су записник о примопредаји наведене имовине.

Поступак за враћање шума манастирима Манасија, Раваница, Света Петка и Лешје (4.928 ha) биће окончан по добијању сагласности Владе Републике Србије.

Враћање имовине црквених општина биће решавано у зависности од даљег поступања Дирекције за реституцију.

Од осталих активности истичемо учешће представника наше комисије на Саветовању о примени закона о реституцији, одржаном у Патријаршијском двору у Београду, као и учешће на Међународној конференцији о реституцији, одржаној у Новом Саду у организацији Министарства вера и Дирекције за реституцију.

Све ово учинисмо вођени заветом наших светих предака који су ове манастире градили, како би, служећи Богу и народу, утемељили државу која ће претрајати кроз векове и која ће увек моћи да се изнова обнови и уздигне на овим светим темељима.

Уместо закључка наводимо речи Светога Кнеза Лазара из ктиторске повеље Манастиру Горњак:

Ово је мој мали дар дому Пречисте Владичице наше Богородице и молим свакога кога Бог изволи да влада после мене, да овај мој мали прилог не повреди него чак и да га потврди. Ако се неко дрзне да га разори или да отме нешто од онога што је писано, нека га разори Господ Бог и његова Пречиста Богомати и нека буде прикључен Јуди и Арију и онима који рекоше крв његова на нас и на чеда наша и нека му је тужитељица Мати Божија на Страшном Суду. (Месеца августа 1-ог. у Христу Бога благоверни Кнез Лазар. лето 1380.)3

1. Чланак представља допуњен извештај, који је Комисија за реституцију Епархије браничевске поднела Епархијском савету, на његовом редовном заседању, 1. марта 2008. године.

2. Комисија је формирана Одлуком Епархијског управног одбора од 29.08.2006. г.

3. Свети кнез Лазар и косовски завет, Едиција Светитељи, књига 3, Светигора, Цетиње 2007.