RSS Новости:

Најновији број часописа „Саборност“ XIII (2019)
Часопис „Саборност“ и ове године у категорији водећих часописа националног значаја: М51
Изашала је из штампе књига „Предање и живот Цркве“ аутора Ива Конгара
У продаји је ТРЕЋЕ КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског
Организовање тематског научног богословског скупа, Манастир Тумане, 14. септембар 2019.
Изашла из штампе девета свеска часописа „Браничевски весник“ (2018)
Једанаесто епархијско такмичење у познавању Православног катихизиса, 2019.
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2019
Епископ Игнатије за Радио „Светигора“: Верска настава у школама Србије (ретроспектива)
Предавање протођакона доц. др Златка Матића: „Подвиг (пост) – пут ка литургијском јединству“

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

Часопис „Саборност“ 2-3/II, 1996

Свештеник Дејан Ивковић

Литургијско славље освећења новоподигнуте Цркве у Затоњу

Тмуран и кишовит почетак дана није омео мештане села Затоње да се у љубави окупе и дочекају драгог им Владику да би остварили своју давну жељу - освећење новосаграђене цркве. Наиме, у недељу осмог септембра, на празник Васкрсења Христовог и спомен светих мученика Адријана и Наталије, Његово Преосвештенство Епископ пожаревачко-браничевски Господин Игнатије осветио је новоподигнуту цркву у Затоњу посвећену Вазнесењу Господњем.

Владика је на улазу у село дочекан кочијама којима је дошао до цркве, успут поздрављан од мештана села који су изашли из својих кућа да поздраве драгог им госта. У црквеној порти дочекали су га свештеници и мноштво народа који се тискао желећи да целива крст и свету десницу свога епископа. Као на дан уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим, тако је и овога пута народ дочекао Икону Његову, Епископа свог, са цвећем у рукама и радосним поклицима „Добро нам дошао, драги Владико!“ Тако је од цвећа убрзо настао најлепши тепих који се пружао до самог улаза у цркву.

После облачења епископа уследило је освећење цркве које је започело трократном литијом око ње. Напред су ишли деца у народној ношњи, затим ђакони, свештеници, епископ и народ Божји. Након литије и свечаног уласка у цркву уследило је освећење престола и помазивање зидова цркве светим миром као знак изливања Духа Светог на дом Божји. Као печат освећења цркве вршена је затим Света Литургија.

Свака радња, сваки чин у Цркви, као живој заједници Бога и људи, налази своју пуноћу у Св. Литургији која је оприсутњење и предокус Царства Небеског овде и сада. Ту се догађа све оно што се збило ради нас и ради нашег спасења, али се догађа у икони и оно што ће бити у реалности када Господ дође. У Св. Литургији присуствује Живи и Истинити Бог који је Заједница Личности Оца, Сина и Духа Светога. Окупљајући се око једног епископа који је икона Сина Божјег доносимо дарове од природе која нам је дата, али је Христос тај који приноси и који се приноси посредством Духа Светога Оцу своме и нашем. У Св. Литургији ми исповедамо Једног Оца Небеског и то потврђујемо причешћујући се из једне чаше Једним Телом и Крвљу Господа Исуса Христа. Тако многи постајемо један, Један Син Божји кроз Кога и у Коме нас Бог једино и познаје и у Коме имамо живот вечни. То су и сада потврдили присутни верници окупљени у братској љубави са радошћу се одазивајући на литургијски позив „Са страхом божјим и вером приступите!“

На Св. Литургији, поздравивши све радосним пасхалним поздравом, Владика Игнатије је позивао народ свој на заједницу љубави којом ћемо сведочити Христа. Тако ће се уједно посведочити и то да је ова црква као грађевина произашла из срца људи то јест да је она плод и потврда живе Цркве, заједница љубави народа Божјег у овом селу.

После Св. Литургије сви су се окупили око трпезе љубави у радости и весељу јер је Дух Свети сишао и на њихову цркву, на њихову богомољу где ће од сада моћи да прослављају Име Божје. Овом приликом такође уручене су и похвалнице истакнутим учесницима у изградњи ове цркве.

Након ручка уследило је заједничко сликање Владике и народа његовог испред цркве као драга успомена верницима на овај дан препун радости када им је у посети био најдражи гост.

Подигавши прелепу цркву на делу се још једном показала вера нашег народа у Бога, јер само тамо где је слободна заједница људи у љубави Божјој могу бити подигнуте велелепне грађевине у којима ће се славити и величати Бог наш Отац, Син и Свети Дух.