RSS Новости:

Васкршња посланица Епископа браничевског, 2022.
Предавање протођакона проф. др Златка Матића „Хришћанство - Црква на Путу ка Царству“
Божићна посланица Епископа браничевског, 2021
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XV (2021)
Друга књига едиције „Саборност — антологијски избор 1995–2020“
У оквиру библиотеке „Приручници“ нова студија епископа Игнатија
Зборник епископа Игнатија „Љубав је темељ спасења“.
Уснуо је у Господу Милета Радојевић
Нова књига аутора Златка Матића „Они од Пута: Предлог сапутничке (син-одалне) еклисиологије“

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

Часопис „Саборност“ 2-3/II, 1996

Свештеник Дејан Ивковић

Литургијско славље освећења новоподигнуте Цркве у Затоњу

Тмуран и кишовит почетак дана није омео мештане села Затоње да се у љубави окупе и дочекају драгог им Владику да би остварили своју давну жељу - освећење новосаграђене цркве. Наиме, у недељу осмог септембра, на празник Васкрсења Христовог и спомен светих мученика Адријана и Наталије, Његово Преосвештенство Епископ пожаревачко-браничевски Господин Игнатије осветио је новоподигнуту цркву у Затоњу посвећену Вазнесењу Господњем.

Владика је на улазу у село дочекан кочијама којима је дошао до цркве, успут поздрављан од мештана села који су изашли из својих кућа да поздраве драгог им госта. У црквеној порти дочекали су га свештеници и мноштво народа који се тискао желећи да целива крст и свету десницу свога епископа. Као на дан уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим, тако је и овога пута народ дочекао Икону Његову, Епископа свог, са цвећем у рукама и радосним поклицима „Добро нам дошао, драги Владико!“ Тако је од цвећа убрзо настао најлепши тепих који се пружао до самог улаза у цркву.

После облачења епископа уследило је освећење цркве које је започело трократном литијом око ње. Напред су ишли деца у народној ношњи, затим ђакони, свештеници, епископ и народ Божји. Након литије и свечаног уласка у цркву уследило је освећење престола и помазивање зидова цркве светим миром као знак изливања Духа Светог на дом Божји. Као печат освећења цркве вршена је затим Света Литургија.

Свака радња, сваки чин у Цркви, као живој заједници Бога и људи, налази своју пуноћу у Св. Литургији која је оприсутњење и предокус Царства Небеског овде и сада. Ту се догађа све оно што се збило ради нас и ради нашег спасења, али се догађа у икони и оно што ће бити у реалности када Господ дође. У Св. Литургији присуствује Живи и Истинити Бог који је Заједница Личности Оца, Сина и Духа Светога. Окупљајући се око једног епископа који је икона Сина Божјег доносимо дарове од природе која нам је дата, али је Христос тај који приноси и који се приноси посредством Духа Светога Оцу своме и нашем. У Св. Литургији ми исповедамо Једног Оца Небеског и то потврђујемо причешћујући се из једне чаше Једним Телом и Крвљу Господа Исуса Христа. Тако многи постајемо један, Један Син Божји кроз Кога и у Коме нас Бог једино и познаје и у Коме имамо живот вечни. То су и сада потврдили присутни верници окупљени у братској љубави са радошћу се одазивајући на литургијски позив „Са страхом божјим и вером приступите!“

На Св. Литургији, поздравивши све радосним пасхалним поздравом, Владика Игнатије је позивао народ свој на заједницу љубави којом ћемо сведочити Христа. Тако ће се уједно посведочити и то да је ова црква као грађевина произашла из срца људи то јест да је она плод и потврда живе Цркве, заједница љубави народа Божјег у овом селу.

После Св. Литургије сви су се окупили око трпезе љубави у радости и весељу јер је Дух Свети сишао и на њихову цркву, на њихову богомољу где ће од сада моћи да прослављају Име Божје. Овом приликом такође уручене су и похвалнице истакнутим учесницима у изградњи ове цркве.

Након ручка уследило је заједничко сликање Владике и народа његовог испред цркве као драга успомена верницима на овај дан препун радости када им је у посети био најдражи гост.

Подигавши прелепу цркву на делу се још једном показала вера нашег народа у Бога, јер само тамо где је слободна заједница људи у љубави Божјој могу бити подигнуте велелепне грађевине у којима ће се славити и величати Бог наш Отац, Син и Свети Дух.