RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

Часопис „Саборност“ 1-2/VI, 2000

Епископ захумско-херцеговачки Григорије Дурић

Спасење је једино у Христу и са Христом (беседа)

У име Оца и Сина и Светога Духа
Преосвећени оче и Владико,
драга браћо и сестре и драга дјецо,

ја имам посебну част што данас служим са вама у овој Цркви Божијој, у живој Цркви Бога Живога, са вашим Владиком, вашим свештеницима, који су мени, а и свима нама, по свему узор, а што је велика радост, нада и утјеха свима нама.

Ево чули смо и данашње Свето Јеванђеље које говори о узетоме у Капернаму кога исцијели Господ. Како рече Владика, живимо у данима велике четрдесетнице када сви некако имамо повећану потребу да једни друге загрлимо, опростимо једни другима и да се нама опрости мноштво сагрешења наших. Свето Јеванђеље је блага вијест. Оно нам тако и данас благовијести да фарисејима, књижевницима, љутим на Господа који опрашта узетоме рекавши му: „Устани и ходи!“, а мислећи да Он није Бог и да Он нема то право, Он говори: „Знајте заиста Син Божији има власт на Земљи отпуштати гријехе“.

Свако је од нас од оних који су уморни и натоварени и свакоме од нас Он говори: „Дођите, приђите к мени, ја ћу вас одморити и скинућу терет ваш и помиловаћу вас“. Као што смо читали у припремним недељама Јеванђеља о ономе царинику који је говорио: „Господе, буди милостив мени грешноме“ и о оном блудном сину кога је отац примио направивши велику гозбу, тако свакога од нас Господ прима ако дођемо срцем смиреним, срцем скрушеним, са вјером каквом су дошли ови што су носили овога узетога. Кад су видели да нема могућности да уђу у дом, јер је био препун људи који су тражили утјеху и спасење, нашли су начина, па су преко крова спустили узетога. И видевши Господ вјеру њихову, даде им милост изобилну и рече ономе који је патио: „Устани и ходи!“ и поред тога што су моћници, тадашњи властодршци и они најугледнији у народу, били против тога и што су се љутили на све што је Он добро чинио народу.

Наравно да се свако данас може запитати имали могућности да се уморни, притешњени и збуњени човјек нашег времена одмори и да скине са себе терет гријеха. Ми у Цркви Божијој знамо да је Христос овде и сада и увијек и у све вијекове заједно са нама и са Духом Светим и с Оцем Небеским и да увијек у Цркви Божијој можемо чути ову благу вијест: „Заиста вам кажем Син Божији има власт отпуштати гријехе на Земљи“. Зато је, браћо и сестре, спасење једино у Христу и са Христом, а Он обитава у Цркви и Дух Свети нас приводи к Њему и узводи нас и дарује нам спасење Бог наш који је Свесвета Тројица.

Томе Богу служио је и данашњи велики светитељ Цркве Божије, кога славимо у овај дан друге недеље Часног поста, Св. Григорије Богослов, најприје светогорски монах, а потом архиепископ солунски, који је са великом вјером живио и објавио нам велике тајне и велике истине вјере наше да би смо са том вјером приступали и спасавали се.

Нека вас и он благослови, а нека је и наш смирени благослов увијек са свима вама, на домовима вашим, имањима вашим, на дјеци вашој и на свима онима са којима живите. Да носите благослов Божији, ви који га примате овде у Цркви својој. Да га носите у овај свијет ви који опет тај свијет, који је Бог створи и Бог нам га даровао, уносите овде ради спасења његовог и ради спасења свих нас. Нека је благослов Господњи на свима вама!

Да се молите и за све нас грешне из Херцеговине и да се молите за све људе свијета онако како се молимо ми хришћани, дакле и за оне који нас воле и за оне који нас мрзе. Нека је благословен Бог наш који је такав и који нам дарује тако благу вијест и такво спасење. Амин.