RSS Новости:

Изашао из штампе зборник огледа из упоредног богословља: „Да не буде раздора у Телу“
Најновији број часописа „Саборност“ XII (2018)
Зборник „Покајање, праштање и спасење у савременој (постмодерној) култури“
Предавање протођакона доц. др Предрага Петровића „Изазов богословског исказа у Верској настави“
Часопис „Саборност“ уврштен у категорију водећих часописа националног значаја: М51
Промоција Сабраних дела о. Г. Флоровског на Сајму књига 2018.
Протођакон доц. др Златко Матић одржао предавања на МДУ „Ломоносов“ и на НИУ БелГУ.
Прва промоција Сабраних дела о. Георгија Флоровског на српском језику
Одржан научни богословски скуп у оквиру прославе 200 година освећења манастирске цркве манастира Покајница
Десето епархијско такмичење у познавању Православног катихизиса, 2018.

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

Часопис „Саборност“ 1/XIII, Васкрс 2007

Редакција

Уводна реч

Уважени читаоци,

Након двадесет свезака нашег часописа Саборност, колико смо успели да понудимо вашој љубави и интересовању за ових дванаест година излажења, одлучили смо да од ове, 2007. године, променимо изглед и садржину гласила Епархије браничевске.

То, конкретно говорећи, значи да ће Саборност имати две циљне групе. Прво, упутићемо свој часопис директно вама, верном народу наше Епархије, свима који сте заинтересовани за живот Цркве Божије у Браничеву. Надамо се да ћемо вас заинтересовати, пратећи литургијски начин прославе Бога, манифестације црквеног карактера, културне и научне скупове са еклисијалном подлогом широм наше дијецезе и друга дешавања за која будете заинтересовани ви, наши читаоци, чланови конкретне локалне Цркве. Тој и таквој потреби намењујемо Саборност епархијског карактера, чији први број управо предајемо вама на процену, жељно ишчекујући примедбе, сугестије и прилоге. Жеља нам је да вам се у оваквом издању јављамо три пута годишње: о Васкрсу, о Преображењу и о Божићу. Покушаћемо да верно документујемо најбитније догађаје у којима смо заједнички учествовали, подсећаћемо се на најважније историјске личности и догађаје нашег црквеног простора, објављиваћемо ваше прилоге, приказиваћемо најважније нове публикације које се тичу Браничевске епархије, представљаћемо уметнике (књижевнике, сликаре, музичаре) наших крајева. Речју, желимо да наш верни народ буде упознат са свим напорима, које чинимо као заједница на путу ка Царству Божијем, надајући се да ће многе од тих активности, када нам дође у слави, Син Човечији препознати као благословене у векове векова.

Друго, наставићемо, уз Божију помоћ, са креирањем препознатљиве визије једног часописа богословског карактера, упућеног свима који знају да је богословствовање вид служења Цркви, одговоран задатак, који се „са напором“ извршава. У ту сврху оглашаваћемо се макар једном годишње (у јесен, почетком академске године) у виду теолошког зборника, који би пратио традицију старе Саборности, пројављене идејом да провокативно делује на свест богослова, постављајући питања која никога не остављају равнодушним. Сви они читаоци који су пратили тематске свеске нашег часописа, посвећене проблематикама као што су, на пример, Символизам и реализам, Евхаристија и Царство Божије, Апостолско прејемство и службе у Цркви и, свакако, Онтологија и етика, разумеће наше намере да богословске кругове у Србији позивамо на изазовни дијалог и заједнички вход у „истинску мистагогију теологије“ (синтагма Светог Максима Исповедника).

Надајући се да ћемо овим двоструким приступом заинтересовати различите слојеве читалаца и истовремено потврдити да из Литургије црпемо знање, а да се богословски напори крунишу Литургијом, заједничарењем, позивамо вас, драги читаоци, на заједничарење у Саборности, ради вечне саборности твари, коју ми, иконе Божије возглављујемо, са Оцем, кроз Сина у заједници Светога Духа.