RSS Новости:

Беседа митрополита силивријског г. Максима
Три деценије архијерејске службе митр. Игнатија
Циклус богословских предавања „Службе у Цркви“
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2024.
Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

Часопис „Саборност“ 1/XIII, Васкрс 2007

Редакција

Уводна реч

Уважени читаоци,

Након двадесет свезака нашег часописа Саборност, колико смо успели да понудимо вашој љубави и интересовању за ових дванаест година излажења, одлучили смо да од ове, 2007. године, променимо изглед и садржину гласила Епархије браничевске.

То, конкретно говорећи, значи да ће Саборност имати две циљне групе. Прво, упутићемо свој часопис директно вама, верном народу наше Епархије, свима који сте заинтересовани за живот Цркве Божије у Браничеву. Надамо се да ћемо вас заинтересовати, пратећи литургијски начин прославе Бога, манифестације црквеног карактера, културне и научне скупове са еклисијалном подлогом широм наше дијецезе и друга дешавања за која будете заинтересовани ви, наши читаоци, чланови конкретне локалне Цркве. Тој и таквој потреби намењујемо Саборност епархијског карактера, чији први број управо предајемо вама на процену, жељно ишчекујући примедбе, сугестије и прилоге. Жеља нам је да вам се у оваквом издању јављамо три пута годишње: о Васкрсу, о Преображењу и о Божићу. Покушаћемо да верно документујемо најбитније догађаје у којима смо заједнички учествовали, подсећаћемо се на најважније историјске личности и догађаје нашег црквеног простора, објављиваћемо ваше прилоге, приказиваћемо најважније нове публикације које се тичу Браничевске епархије, представљаћемо уметнике (књижевнике, сликаре, музичаре) наших крајева. Речју, желимо да наш верни народ буде упознат са свим напорима, које чинимо као заједница на путу ка Царству Божијем, надајући се да ће многе од тих активности, када нам дође у слави, Син Човечији препознати као благословене у векове векова.

Друго, наставићемо, уз Божију помоћ, са креирањем препознатљиве визије једног часописа богословског карактера, упућеног свима који знају да је богословствовање вид служења Цркви, одговоран задатак, који се „са напором“ извршава. У ту сврху оглашаваћемо се макар једном годишње (у јесен, почетком академске године) у виду теолошког зборника, који би пратио традицију старе Саборности, пројављене идејом да провокативно делује на свест богослова, постављајући питања која никога не остављају равнодушним. Сви они читаоци који су пратили тематске свеске нашег часописа, посвећене проблематикама као што су, на пример, Символизам и реализам, Евхаристија и Царство Божије, Апостолско прејемство и службе у Цркви и, свакако, Онтологија и етика, разумеће наше намере да богословске кругове у Србији позивамо на изазовни дијалог и заједнички вход у „истинску мистагогију теологије“ (синтагма Светог Максима Исповедника).

Надајући се да ћемо овим двоструким приступом заинтересовати различите слојеве читалаца и истовремено потврдити да из Литургије црпемо знање, а да се богословски напори крунишу Литургијом, заједничарењем, позивамо вас, драги читаоци, на заједничарење у Саборности, ради вечне саборности твари, коју ми, иконе Божије возглављујемо, са Оцем, кроз Сина у заједници Светога Духа.