RSS Новости:

Циклус богословских предавања „Службе у Цркви“
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2024.
Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

Часопис „Саборност“ 2-3/XIII, Преображење-Божић 2007

Свештеник Раде Јовић

Освећење Цркве у Иванковцу

У недељу 28. октобра 2007. његово преосвештенство, епископ браничевски г. Игнатије уз саслужење 19 свештеника и 6 ђакона, освештао је цркву Светог Јеремије у Иванковцу.

На Светој Литургији чин протонамесника добио је старешина цркве, свештеник Раде Јовић, који се старао око изградње. На литургијском сабрању присутни су били и представници Министарства вера, Министарства за инфраструктуру, општине Ћуприја и многих институција које су помогле изградњу цркве.

После Литургије приређена је трпеза љубави као дар општине Ћуприја, са председником, др Љубомиром Марићем, на челу, који срдачно показује своју велику љубав према цркви.

Црква у Иванковцу налази се на месту на коме су 1805. године срп­ски устаници, предвођени војводама Миленком Стојковићем и Петром Добрњцем, победили далеко надмоћнију регуларну турску војску под командом знаменитог Хафиз паше. У бици на Иванковцу, поред поменутих војвода, српску устаничку војску предводили су и чувени храбри војвода Пауљ Матејић из Мелнице, Илија Стошић из Жагубице, Стеван Синђелић из Војске и Илија Барјактаревић из Извора. Иванковачка битка је једна од најзначајнијих у нашој историји, јер је најавила крај турске владавине. Устаници су у Иванковцу одбранили Србију и хришћанску Европу, а многи од њих су за тај свети циљ и своје животе положили.

Наредне године планиран је наставак изградње комплекса на Иванковцу, са амфитеатром и музејом, јер ова светиња и иванковачки јунаци то заслужују.

Треба напоменути да је пре II светског рата постојао одбор за изградњу ове цркве, на чијем је челу био његово краљевско височанство Петар II Карађорђевић као покровитељ, председник је био трговац Милован Ристић, а секретар др Милан Јовановић, тадашњи директор Ћупријске гимназије. Поменути директор написао је једну историјски важну брошуру „О значају Боја на Иванковцу“. Због познатих неповољних историјских околности ово дело није објављено одмах, већ шест деценија касније, на радост мештана Иванковца и околине, који су ову жељу подгревали годинама, а остварили је тек ове, 2007. године.