RSS Новости:

Уснуо је у Господу Милета Радојевић
Нова књига аутора Златка Матића „Они од Пута: Предлог сапутничке (син-одалне) еклисиологије“
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2021.
Божићна посланица Епископа браничевског, 2020
У оквиру библиотеке „Приручници“ изашла је из штампе ПЕТНАЕСТА књига
Најновији број часописа „Саборност“ XIV (2020)
Нова едиција „Саборност — антологијски избор 1995–2020“
Изашла из штампе друга књига беседа епископа Игнатија
еКатихизис за ученике основне и средњих школа
ОПК добитник Специјалне награде Новосадског сајма књига 2020. г.

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

Часопис „Саборност“ 1/XIV, Васкрс 2008

Дејан Лазаров

У славу и част светог Максима

На дан када наша света Црква слави светог Максима Исповедника, 3. фебруара, црквена заједница Новог Костолца, са свештенством, радосно је дочекала свог архипастира, владику Игнатија, који је пре Литургије са колачарем, господином Милорадом Стевићем и његовом породицом, пререзао колач у славу и част овом Оцу Цркве и бранитељу Истине.

На Литургији је началствовао владика, а саслуживали су оци: протојереј-ставрофор Петар Белић, протојереји Дејан Ивковић и Срђан Станковић, јереји Саша Гавриловић, Александар Ерић, домаћин и старешина Цркве Александар Михаиловић, Душан Марковић, јеромонах Георгије из манастира Раванице, јереј Димитрије Касапис, као и ђакони Предраг Радаковић, Златко Матић и Иван Животић. Гласови чланова хора Пожаревачке саборне Цркве улепшали су Литургију, а литургијском слављу су присуствовали и представници општине, председник Душан Вујичић са сарадницима, као и представник Војске Србије, пуковник Винко Марковски. После службе Божије, на којој су се скоро сви присутни причестили, Владика и гости су, уз послужење, пратили приредбу коју су припремили полазници веронауке из месне основне школе са својим вероучитељем, господином Константином Живановићем.

Скромна али вредна и увек гостољубива заједница светог Максима, возглављена својим свештеником, оцем Александром, потрудила се и припремила трпезу љубави, тако да је празнично славље настављено у ресторану на Дунаву. Као што хришћанском роду и приличи, славски ручак је прошао достојанствено, уз песму и здравице. Ако Бог да, следеће године ће колачар бити госпођа Славица Пејовић из Новог Костолца.

Осим тога што је јединствена парохијска Црква која за свог патрона има светог Максима, црквена заједница у Новом Костолцу, али и цела Епархија браничевска, може се радовати чињеници да ову Цркву благоукрашава и фрескопише еминентни фрескописац и бого­слов, протопрезвитер Стаматис Склирис из Атине. Као окосницу свог рада на нашој Цркви, отац Стаматис има богословље светог Максима, које приказује чудесним бојама. До сада је осликана северна певничка апсида, а тема композиције је космологија, у оквиру које се налазе представе: Стварање светлости – „И рече Бог: нека буде светлост…“ (Пост 1, 3), Стварање света, Адам даје имена животињама, као и Стварање Еве из ребра Адамовог.

Сведоци смо да теологија светог Максима представља данас инспирацију за многе, посебно за млађу генерацију теолога, те нам је част и радост што је наша Црква место где ће се осетити дух светома­ксимовске богословске мисли.

Нека би дао Господ и Његов угодник свети Максим, да се сви утврђујемо у Истини и вавек прослављамо Бога који је диван у светима својим!