RSS Новости:

Васкршња посланица Епископа браничевског, 2022.
Предавање протођакона проф. др Златка Матића „Хришћанство - Црква на Путу ка Царству“
Божићна посланица Епископа браничевског, 2021
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XV (2021)
Друга књига едиције „Саборност — антологијски избор 1995–2020“
У оквиру библиотеке „Приручници“ нова студија епископа Игнатија
Зборник епископа Игнатија „Љубав је темељ спасења“.
Уснуо је у Господу Милета Радојевић
Нова књига аутора Златка Матића „Они од Пута: Предлог сапутничке (син-одалне) еклисиологије“

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

Часопис „Саборност“ 2/XIV, Преображење 2008

Ђакон Златко Матић

Сестрољински дани преображења

Часни оци, поштовани господине Градоначелниче, уважени представници локалних и регионалних структура власти, цењене даме и господо, браћо и сестре у Христу Исусу,

Част, задовољство и одговорност представља ми могућност да вас све поздравим у име његовог преосвештенства епископа пожаревачко-браничевског г. Игнатија, пренесем вам његове благослове и честитам у његово и своје име један од највећих хришћанских празника, Преображење Христово.

У процесу освештавања времена у коме битишемо, Црква Христова, заиста, издваја одређене дане, празнике, којима осмишљава тешку и туробну историју. Догађај који се, од најранијих времена хришћанства и православља на нашим просторима, својим сјајем, смислом и поруком уздиже над готово свим нашим празницима, изузимајући Васкрс, Славље над слављима, свакако је дан у који смо богослужбено већ зашли, свето и пресветло Преображење Господа Исуса Христа.

На Таворској гори Христос се показао као апсолутни Господар живих и мртвих, предсказао своје и наше страдање, али и своје и наше васкрсење. Нема хришћанских личности, појединаца, али ни хришћанских заједница свих нација једног географског подручја, који у овом догађају не виде наду свог вечног постојања и подстрек за стварање новог цивилизацијског миљеа, свагда, ипак, чекајући васкрслог Господа. У покушају личносног, али и државног, националног и духовног преображења, огледа се снага хришћанског призива, чежња за остварењем „новог неба и нове земље“. Такав, свеобухватни преображај, остварује се, без околисања подвлачимо, једино у Цркви, у Телу једног истог Преображеног Христа.

У чињеницу да је Црква осовина преображењског входа и узласка ка бесмртности, хришћани ових простора никада нису сумњали. Зато су Црква, као богослужбено место, храм и простор око ње, тј. црквена порта, одувек представљали благодатну животну средину истинског прослављања Преображења. Зато је манифестација чији смо уче­сници, Сестрољински дани преображења, достојна наследница оних вишевековних окупљања верног народа око Цркве, пре и после свете Литургије, којима су свети преци наши ткали ризу светог Предања правосла­вне Цркве. У црквеној ризи, одежди истине, која сија пре­ображеном светлошћу Тавора, има места за све активности људског духа. Управо то се ових дана дешава у окриљу црквене заједнице у Пољани: Христов плашт бесмртности прихвата, обухвата и преображава сликарство, комуникацију, музику, игру и сваку нашу реч или беседу.

Дводневна духовна гозба Седмих дана преображења, свој хронолошки али и суштински центар, своју кулминацију и разлог постојања, налази у светој Литургији, коју сутра служимо у пољаначкој Цркви. Нема те уметничке светковине нити беседе, које би могле да замене наш сусрет са Преображеним Господом у Евхаристији и Причешћу. Сутра ћемо, на светој Литургији, схватити зашто данима прослављамо црквене празнике и увидети како и ово предивно вече добија свој смисао. Након доживљаја Литургије, моћи ћемо да схватимо да је свети апoстол Петар на Цркву и Царство Божије мислио, када је преображеном Христу рекао: „Господе, добро нам је овде бити“. До сутрашње Литургије, све вас поздрављам, још једном честитам празник Преображења и желим свако добро од Господа.

Хвала вам на стрпљењу, пажњи и љубави.

* Беседу је аутор изговорио у оквиру манифестације „Сестрољински дани преображења“ одржане у порти Цркве у Пољани, у навечерје Преображења 2008. године.