RSS Новости:

Беседа митрополита силивријског г. Максима
Три деценије архијерејске службе митр. Игнатија
Циклус богословских предавања „Службе у Цркви“
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2024.
Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

Часопис „Саборност“ 3-4/I, 1995

Драган Илић

Узрастање Цркве браничевске у Христу Господу

Свакој помесној цркви наше Свете Васељенске Апостолске Цркве, велику радост представља свако њено узрастање, било оно видљиво или невидљиво, било у броју, или у службама. Не само примање нових чланова, крштавањем и миропомазањем, већ и њихово увођење у многобројне и многоврсне службе Господу, радује и блажи тако срца верних, и не само њих, већ читаве васељене и самога Господа.

Неће због тога, само у нашем сећању остати лето Господње 1995. као година раста и полета Епархије браничевске, већ и свих оних који заједно са нама живе и узрастају у Господу Исусу Христу.

Поред готово свакодневног крштавања оних најмлађих, ова година остаће упамћена и по неколико заиста упечатљивих групних литургијских крштавања одраслих и то на велике празнике: Божић, Васкрс, Духове. Ова пракса групног крштавања за празнике, позната је из предања ране цркве и свакако да благотворно и оплемењујуће делује у данашње време када је некрштених много међу свим узрастима а сама Литургија бива запостављена чак и код верујућих. Због тога се сви надамо да ће се, уз Божју помоћ, оваква пракса групних крштавања наставити и убудуће, те да ће се на овај начин вратити Литургији онај значај који јој и припада, јер једино кроз њу Црква и може да расте и напредује, „све до мере раста висине Христове“.

Не мању радост вернима пожаревачког краја причинило је недавно рукополагање нових свештеника наше Цркве. У недељу 8. октобра у храму Св. архангела Михаила и Гаврила, на Светој Литургији, од присутног народа изгласан је и потврђен, а руком Његовог Преосвештенства владике Игнатија рукоположен је дотадашњи чтец Дејан Томић за ђакона. Мноштво присутних, родбине Дејанове и браће у Христу, призвало је благослов Духа Светога да сиђе на Дејана и помолило се за дуго и праведно службовање Дејаново у Христу Господу. Присетили смо се тада Дејановог и Наташиног литургијског венчања каквог наша црква дуго није имала прилике да види, а које ће надамо се послужити као узор младима у нашој цркви, за убудуће. Чин Дејановог рукополагања потврдили су и гости из цариградске цркве: ђакон Максим, Епархије Сремске протојереј ставрофор Сава Арсенић и ђакон Миленко Поповић, као и многобројни студенти Теолошког факултета, иначе Дејанови пријатељи, који су узели учешћа у овој служби.

На истој Литургији рукопроизведен је Марко Илић у мирјански чин чтеца, те смо обојици од срца честитали и пожелели дуго и срећно служење Господу.

Само две недеље након Дејановог рукополагања, Црква браничевска добила је још једног свештенослужитеља, Срђана Радојковића. Рукополагање је обављено на недељној Светој Литургији, 22. октобра. Уз саслужење мноштва присутних, свештенства пожаревачке цркве, као и гостију из Београда, рукополагање је обавио Владика браничевски Игнатије.

Да нашој Цркви предстоји још много оваквих радосних догађаја потврдила је недељна Литургија на дан Св. краља Милутина (12. новембар), када је у истом храму рукоположен некадашњи ђакон Драгиша Павловић за презвитера. И овај свечани чин потврдило је и испратило мноштво верних и гостију. После Литургије верни су поделили заједничку трпезу са новим јерејем наше цркве.

У нади да ће праведно и достојно служити Господу и заједно са нама чекати Његов Други и славни долазак, пожелимо Дејану, Срђану и Драгиши да у овој Светој служби, заједно с нама вернима нађу мир, утеху и спасење и остваре живот у Христу Господу, на многаја љета.